Vaativaa työtä lasten parissa

Mielipidekirjoitus on julkaistu Turkulaisessa 20.1.2018.

Ikävuodet 0–6 ovat valtavaa kehityksen ja oppimisen aikaa. Varhaiskasvatus on pohjana elinikäiselle oppimiselle.

Lastentarhanopettajien koulutus on suunniteltu tähän haastavaan ja monipuoliseen työhön, jonka tulokset näkyvät nyt ja myöhemmin.

Työn vaativuus mietityttää vastavalmistunutta.

”Valmistuin yliopistosta, missä opiskelin kehityspsykologiaa, varhaiskasvatusta, kasvatustiedettä. Opiskeluun kuului tutkielmia, ryhmätöitä, työharjoittelua. Mietin tulevan työni vaateita. Olen valmis moniammatilliseen työyhteisöön, ottamaan vastuun lapsiryhmän opettajana, luomaan yhteiset kasvatustavoitteet ja toimintatavat tiimilleni valtakunnalliseen varhaiskasvatussuunnitelmaan perustuen. Osaan huomioida lapset ryhmänä ja yksilöinä, jokaisen omana itsenään omine tarpeineen. Tulen työskentelemään eri-ikäisten lasten kanssa taaperosta esiopetusikäiseen. Koulutus on antanut minulle valmiudet opettaa, kasvattaa, hoitaa. Haluan olla turvallinen aikuinen lapselle, joka on tullut uutena isoon ryhmään, vieraiden lasten ja aikuisten pariin.

Haluan olla vahva aikuinen rajojaan kokeilevalle lapselle. Työssäni tärkeää on tukea ja auttaa lasta, jolla on kehityksessä pulmia; auttaa häntä kommunikoimaan, liikkumaan ja luomaan ystävyyssuhteita. Haluan luoda lapsille ryhmän, jossa kunnioitetaan muita ihmisiä eikä kiusata tai satuteta ketään, fyysisesti eikä sanoilla. Minun pitää olla valmis keskustelemaan ja kuuntelemaan vanhempien toiveita ja ajatuksia ja pystyä vastaamaan niihin. Mietin, miten kohtaan haasteet silloin, kun vanhemmat eivät jaksa tehdä yhteistyötä tai huolehtia lapsestaan.”

Varhaiskasvatuslaki (1.8.2018) velvoittaa, että lapsen varhaiskasvatussuunnitelman laatimisesta vastaa lastentarhanopettaja ja että hänellä on lapsiryhmän pedagoginen vastuu. Katsomme, että jokaisessa lapsiryhmässä tulee olla pätevä lastentarhanopettaja tai kaksi; tarvitsemme kunnilta ymmärrystä lisätä näitä vakansseja.

Lastentarhanopettajakoulutuksiin on saatu lisäpaikkoja ja toivomme, että alalle kouluttautuvat jäävät tekemään lastentarhanopettajan työtä. Työolojen tulee olla kunnossa ja palkkauksen pitää vastata työn jatkuvasti lisääntyviä vaatimuksia.

Teija-Rita Sarèn, Liisa Suominen ja Jaana Tomppo

OAJ:n Turun paikallisyhdistyksen aktiiveja

Viimeisimmät
Arkisto