Aikaiset aamut – ekaluokkalaisen tuska


Riittävä lepo, liikunta ja terveellinen ruokailu. Siinä eväät ekaluokkalaisen koulupäivään. Valitettavasti tämä yhtälö on liki mahdotonta toteuttaa, sillä kouluajat suunnitellaan Kaarinassa aikuisten – ei lasten ehdoilla.

Viime viikolla Kaarinassa aloitti liki viisisataa uutta koululaista kymmenessä eri koulussa. Liki jokaisessa koulussa ekaluokkalaisten koulupäivät alkavat pääsääntöisesti kahdeksalta ja päättyvät aikaisimmillaan klo 11. Moni lapsi jatkaa iltapäiväkerhoon, jossa odottaa vanhempien työpäivän päättymistä. Pisimmillään ekaluokkalainen viettää enemmän aikaa iltapäiväkerhossa kuin koulussa. Pitkiä ja raskaita päiviä.

Ekaluokkalainen tarvitsee noin kymmenen tuntia yöunta, jotta jaksaa sisäistää oppimansa asiat. Koulussa suositellaan, että vanhemmat eivät toisi lapsia koulun pihalle asti autokyydillä, vaan jättäisivät lapset kävelemään ainakin osan matkaa, jolloin aamuliikunta valmistaisi koulupäivään. Tämän lisäksi lapselle tarjotaan terveellinen aamupala kotona. Jotta kouluun ehtii ajoissa kahdeksaksi, pitäisi tämän logiikan mukaan lapsi herättää kuuden pintaan. Aamupalan syönti kotona vie aikaa ja koulumatkaan kuluu helposti kävellen puoli tuntia. Nukkumassa pitäisi illalla olla heti kahdeksan jälkeen, jotta unta saisi riittävästi. Harrastukset saattavat loppua seitsemältä ja siihen iltapala päälle. Kiire tulee.

Käytännössä tämä menee nyt niin, että lapsen annetaan nukkua mahdollisimman pitkään, aamupalaa syödään sen verran mitä ehditään ja autolla kiidetään koulun portille.

Ihmisten rytmi on vuosikymmenten saatossa muuttunut hiljalleen myöhäisemmäksi. Siksi onkin kovin kummallista, että joustavan työajan aikana kaikkien pitää mennä aamuruuhkassa kouluun kahdeksaksi. Harva vanhempikaan menee enää töihin tasan kahdeksaksi. On vuorotyötä, lyhennettyä työaikaa tekeviä, yrittäjiä, kotiäitejä, työttömiä ja muita, jotka pystyvät sovittamaan työaikojaan. Herää kysymys, miksi meidän pitää herättää lapset kesken unien ja ihmetellä, kun lapset eivät jaksa keskittyä koulussa?

Milloin vanhempien toiveita on viimeksi kuunneltu, kun lasten kouluunmenoaikoja suunnitellaan? Eivät kahdeksan aamut ole liki kaikillekaan perheille ideaaleja, vaikka koulun henkilökunta näin olettaa. Moni on jo kesän aikana huokaillut aikaisia kouluaamuja ja sama jatkuu syksyn pimeinä aamuina. Talvipimeällä on turvallisuusriskikin lähettää pieni ekaluokkalainen kävelemään seitsemän pintaan eli käytännössä vanhemmat ohjataan tuomaan lapset autokyydillä kouluun. Entäpä useampilapsiset perheet? Kaarinan avoin varhaiskasvatus aloittaa toimintansa yhdeksältä, joten monilapsisissa perheissä ihmetellään kahdeksan ja yhdeksän välillä, mitä tehdä, kun toista lasta ei voikaan viedä samalla reissulla avoimeen toimintaan. Tarve päivähoitoon lisääntyy, kun arki muuttuu hankalaksi.

Useassa naapurikunnassa koulut alkavat yhdeksältä ja joukossa voi olla kahdeksalta tai kymmeneltä alkavia aamuja. Toivon samaa Kaarinaan. Kiitos kiireettömille aamuille.

Nina Hamburg

Viimeisimmät
Arkisto