Haja-ajatuksia Fölistä


Minulla on harrastus, jonka vuoksi täytyy kerran pari viikossa päästä Turkuun. Omalla autolla matkaan on syytä varata n. 30 minuuttia, että ehtii etsiä parkkipaikan. Käytän mielelläni myös bussia, ”tulen föliin”. Se on eläkeläiselle edullista, 1,70 € suuntaansa. Kotimme on Piikkiössä haja-asutusalueella 110-tieltä Haravaluodon suuntaan n. kolme kilometriä. Kävelymatkaan bussipysäkille menee aikaa 35-40 minuuttia riippuen siitä, millä bussilla menen. Aikaa on tietysti varattava reilusti, ettei tarvitse tulla pysäkille aivan hikisenä ja hengästyneenä. Eikä bussistakaan aina tiedä, onko se tismalleen ajoissa. Yleensä odotan pysäkillä n. 5 minuuttia.

Bussi köröttelee Turkuun alle tai yli puoli tuntia vuorosta riippuen. Perille päästyäni aikaa on kulunut kotoa lähdöstä tunti ja vartti. Oman auton käytön voi kohdistaa tarkasti tarpeensa mukaan. Bussia käyttäessä kertyy helposti paljonkin luppoaikaa, joskus kumpaankin päähän matkaa, kun bussivuorot ja omat aikataulut eivät osu lähelle toisiaan. Tiedän, tiedän – oma valinta asua huonojen liikenneyhteyksien päässä! Ei tämä kirjoitus syvimmiltään olekaan valitus, vaan kehitysehdotus.

Olen nyt ollut eläkkeellä vajaat kaksi vuotta ja opetellut fölin käyttöä. Haluan matkustaa sillä, mutta aikaa ja kuntoa se kysyy. Jos aikataulusyistä kykenen hyödyntämään Harvaluodosta tulevia K4-vuoroja, kävelymatka lyhenee kilometriin, mutta aikaa menee yhtä paljon jatkoyhteyden odottamisessa. Yleensä takaisin tullessa K4-vuorot eivät enää kulje. Tiedän, että kaikkialta Kaarinasta ei ole näinkään hyviä yhteyksiä.

Siksi pidänkin tärkeänä, että Turun seudulla edelleen kehitetään Föliä ja muuta joukkoliikennettä. Tässä kehitystyössä Kaarinan kaupungin tulee olla mukana. Kehittämisessä painopisteen täytyy olla työ- ja koulumatkaliikenteen tarpeissa. Jos yhä useammat työmatkat kyetään hoitamaan joukkoliikenteellä, luontoa kuormittavat päästöt vähenevät.

Fölin omilla sivuilla on lainaus Turkupostin kirjoituksesta 1/2017. Sen otsikossa todetaan: Työmatka-autoilun vaihto Föliin puolittaisi päästöt. Nyt hiilidioksidipäästöt ovat Föli-kuntien alueella 374 tonnia päivässä. Lisäbonuksena olisi ruuhkien väheneminen ja ihmisten oman liikkumisen lisääntyminen.

Mennään föliin!

Pirjo Vahtola

kuntavaaliehdokas 221 (yksi fölin vuoro Kaarinaan!)

Kaarinan kokoomus, sitoutumaton

Viimeisimmät
Arkisto